CloneMai toţi am auzit de oaia Dolly - primul mamifer clonat în 1996 din celulele unui animal adult. De atunci însă multe alte animale au fost clonate, din motive diferite: studii genetice, medicale sau pur şi simplu de cei care doreau un animal identic cu cel pe care îl aveau.

 

 

 

 

Urmăriţi în continuare lista celor mai clonate animale.

Este imposibil de ştiut la ora actuală câte animale au fost clonate în lume - nu există rapoarte oficiale, cu detalii despre clonările efectuate.

De când, în 2008, în SUA, FDA (Food and Drug Administration) a declarat carnea ce provine din animalele clonate ca fiind perfect comestibilă, s-a asistat la o intensificare a clonării în diverse laboratoare din lume.

 

 



Vă prezentăm în continuare lista celor 5 animale care sunt, probabil, cele mai clonate în lume:


5) Animale domestice - mai ales câini


Primul câine clonat a fost realizat în 2005 în Coreea de Sud, iar prima pisică în 2011. De atunci alţi cel puţin 40 de câini au fost clonaţi; numărul pisicilor fiind necunoscut.

Mii de persoane plătesc până la 1.000$ ca să păstreze ţesuturi ale animalelor domestice - câini sau pisici, pentru o eventuală viitoare clonare.

Compania RNL Bio, cu baza la Seul a chiar demarat o afacere în acest sens - pentru circa 150.000 $ se poate clona animalul preferat! Până la ora actuală se pare că au fost clonaţi circa 20 de câini.


4) Oi şi capre

Din punct de vedere ştiinţific, clonarea oilor şi a caprelor este extrem de interesantă. Oile, de exemplu, pot fi modificate genetic, astfel încât să producă substanţe necesare în tratamentul diverselor boli. Este cazul oilor capabile să producă lapte ce conţine o proteină ce ajută în tratamentul hemofiliei.

Alte motive pentru clonarea oilor şi a caprelor sunt legate de calitatea cărnii sau a lânii. În 2008 carnea clonată de oaie a fost inclusă în lista alimentelor comestibile.


3) Porci

Clonarea porcilor are de-a face cu faptul că aceştia pot produce organe folosite pentru transplant uman. Prin modificări genetice se pot obţine porci a căror organe, precum inimă sau rinichii, sau celule se pot transplanta direct la oameni. În tratamentul diabetului se pot folosi porci care produc insulina.

Se estimează că la ora actuală există cel puţin 500 de porci clonaţi în lume. Carnea de porc clonat a fost inclusă în lista alimentelor comestibile.


2) Bovine

Clonarea are scopul de a îmbunătăţi rasa - prin clonarea exemplarelor cele mai reuşite - din punct de vedere al cărnii sau al laptelui.

Clonarea unei vaci costa între 10.000$ şi 20.000$ - ceea ce face că procedura să fie puţin folosită la ora actuală.

Există companii care oferă clonarea contra cost; se estimează că la ora actuală numărul bovinelor clonate în lume este de câteva mii.


1) Şoareci

Şoarecii sunt printre animalele cele mai folosite în laboratoarele biomedicale. Primul şoarece clonat, Cumulina, s-a născut în 1998. În următoarele 5 luni, creatorii Cumulinei au realizat alte 60 de clone.

Întrucât şoarecii sunt folosiţi în cercetarea biomedicală, este extrem de important să se poată realiza studii pe exemplare identice din punct de vedere genetic. Se estimează că numărul şoarecilor clonaţi este de ordinul miilor şi, probabil, va continua să crească.

Clonarea este un proces dificil şi nu lipsit de pericole; mai bine de 90% din tentativele de clonare eşuează. Chiar şi atunci când procedura reuşeşte - animalul clonat de multe ori nu supravieţuieşte o perioadă îndelungată.

Există, bineînţeles, o serie de probleme etice legate de clonare - despre care însă nu discutăm în acest articol.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.