PământPe cât ar părea de nebunească ideea, un astrofizician a inventat o formulă care calculează costul diverselor planete din Univers. Rezultatul? Pământul costă cel mai mult – şi ar valora circa 3 milioane de miliarde de Euro. Marte? Costă puţin, doar 10.000 Euro.

 

 

Dacă nişte afacerişti veniţi dintr-o galaxie îndepărtată ar vrea să cumpere Pământul, cât ar putea costa? Dar alte planete? Cel puţin 3 milioane de miliarde de Euro – acesta este preţul Terrei, ne asigură astrofizicianul Greg Laughlin, profesor la Universitaty of California, Santa Cruz. Acest preţ este mult peste averea celui mai bogat om de pe Pământ, mexicanul Carlos Slim Helú; ar fi nevoie de circa 90.000 de alţi bogaţi ca el să cumpere Pământul, admiţând că acest lucru ar fi posibil.


Greg Laughlin a inventat o formulă pentru calculul valorii unei planete. Această valoare este legată de posibilitatea ca planeta respectivă să fie prielnică vieţii: planetele care ar putea găzdui viaţa sunt cele mai scumpe.

Formula ţine cont de o serie de factori cum ar fi: vârsta planetei, temperatura medie şi masa acesteia pentru a-i evalua preţul. În felul acesta toate planetele pe care le cunoaştem, dar şi cele care vor fi descoperite în viitor, au un preţ.

 

Preţul Pământului

 

Formula lui Laughlin


Formula lui Laughlin

Unde:

Formula lui Laughlin - primul factor
τ* este vârsta stelei, care în formula este împărţită la 0.5 miliarde de ani; se consideră că stelele mai vechi au şanse mai mari să aibă în jur planete prielnice vieţii
{tex}M_{\odot }{/tex} este masa planetei, care este împărţită la M* - masa stelei în jurul căreia orbitează; o stea mare trăieşte mai puţin şi are deci o posibilitate mai mică să aibă planete cu viaţă pe ele

 

Formula lui Laughlin - al doilea factor

{tex}M_{\bigoplus }{/tex} este masa Pământului; cu cât este mai similară planeta "estimată" cu a noastră, cu atât este mai mare valoarea acesteia (acest factor creează o curbă de distribuţie de tip clopot Gauss, cu punctul de maxim corespunzător masei Pământului).

 

Formula lui Laughlin - al treilea factor

Teff este temperatura planetei în grade Kelvin din care în formulă se scade temperatura de 273 K, care corespunde lui 0oC

 

Formula lui Laughlin - al patrulea factor
Tyr este anul în care planeta a fost descoperită; cu cât o planeta este descoperită mai devreme, cu atâta creşte valoarea acesteia; 2009 este anul în care telescopul Kepler a fost lansat

 

Formula lui Laughlin - al cincilea factor
V din final este legat de strălucirea stelei – cu cât o stea este mai strălucitoare, cu atât este mai uşor să studiem planetele din jurul acesteia.

Aplicând această formulă, rezultă că Pământul este planeta cea mai scumpă, costul estimat fiind de circa 3 milioane de miliarde de Euro.


Cât costă alte planete?


Gliese 581 c, planeta care seamănă mult cu Pământul, are un cost de....circa 100 Euro, deoarece în ciuda dimensiunilor sale asemănătoare cu cele ale Pământului nu ar fi ospitalieră vieţii. Marte costă circa 10,000 Euro, iar Venus...în jur de 0.01 Euro.

A fost astfel calculat preţul celor circa 1800 planete cunoscute (din care circa 1230 au fost descoperite de telescopul spaţial Kepler). Majoritatea au un preţ foarte mic, deoarece se găsesc prea aproape sau prea departe de steaua lor, şi deci au foarte puţine şanse de a găzdui viaţa.

Cea mai valoroasă planetă după Pământ este KOI 326.01, cu o valoare de 150,000 Euro.

Ideea lui Laughlin este că această formulă ar putea fi utilă în căutarea planetelor ospitaliere vieţii; în acest caz, zice Laughlin, merită investit doar în cercetări îndreptate asupra planetelor care au un preţ, aplicând formula de mai sus, mai mare de 60 milioane de Euro. Planetele cu un cost mai mic ar fi total nepotrivite vieţii.

Evident, formula lui Laughlin, precum şi ideea de a calcula costul planetelor, inclusiv a Terrei, este discutabilă.

Ceea ce rămâne este faptul că, cel puţin pentru noi, pământenii, planeta pe care trăim este cea mai preţioasă, cu sau fără formula lui Laughlin. Şi nu ar fi rău dacă am preţui-o şi noi mai mult.

 

 

 

Autoarea mulţumeşte pentru colaborare dnei Diana Sirghi.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.