Când începem să îmbătrânim? La această întrebare a încercat să răspundă o echipă de cercetători care a studiat un grup de 1000 de persoane născute la începutul anilor ’70. Cercetătorii au văzut cum vârstei "din buletin" îi puteau corespunde vârste biologice extrem de diferite. Ce anume influenţează această vârstă biologică şi cum putem face să ne menţinem tineri o perioadă cât mai îndelungată cu putinţă?



Procesele care duc la îmbătrânirea organismului încep de când suntem tineri. Îmbătrânirea nu are loc dintr-odată, ci este un proces lent, care variază de la individ la individ.

O echipă de cercetători şi-a propus să studieze procesul îmbătrânirii asupra unui grup de 1000 de persoane născute între anii 1972 şi 1973 în Noua Zeelandă în oraşul Dunedin. Rezultatele interesantului studiu au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences.


Cercetătorii au studiat grupul de voluntari la 26, 32 şi 38 de ani, efectuând diverse analize şi studii asupra acestora. Au constatat că atunci când toţi aveau vârsta de 38 de ani, vârsta lor biologică era extrem de diferită: existau persoane cu vârsta biologică de 28 de ani, dar şi altele cu această vârstă de 61 de ani.


Care sunt factorii care influenţează procesul de îmbătrânire?


Pentru a defini şi studia vârsta biologică cercetătorii au luat în calcul un număr de 18 factori fiziologici. Printre aceştia se numără: tensiunea, metabolismul, funcţiile renală,  pulmonară  şi hepatică, nivelul colesterolului, dentiţia şi lungimea telomerilor. Telomerii reprezintă porţiunea finală a cromozomilor din ADN şi se scurtează la fiecare multiplicare a acestora, fiind un indicator al îmbătrânirii. Alţi factori importanţi pentru stabilirea vârstei biologice luaţi în calcul de cercetători au fost: capacitatea cognitivă şi de a coordinării mişcărilor şi a echilibrului.

Interesant este că printre cele 1000 de persoane studiate erau şi câteva care între 26 şi 38 de ani, când au fost studiaţi de către cercetători, nu îmbătrâniseră deloc, în timp ce alţii au avut un proces de îmbătrânire accelerată.


De ce anume depinde îmbătrânirea?


„Vinovaţii” pot fi stilul de viaţă şi moştenirea genetică.

În urma studiului efectuat s-a ajuns însă la concluzia că determinant este stilul de viaţă. Evident, în anumite situaţii critice, precum existenţa unor boli genetice, moştenirea genetică poate să fie cea determinantă.

Printre factorii legaţi de stilul de viaţă se pare că cel mai important este legat de alimentaţie, în special de cât de mult mâncăm. În sprijinul acestei concluzii sunt şi rezultatele unui studiu efectuat pe maimuţe în laborator. În 2009 în revista Science au fost publicat rezultatele unui studiu care a durat 25 de ani asupra a două grupuri de macaci. Un prim grup avea acces liber la frigider în timp ce un al doilea grup primea puţină mâncare (un regim hipocaloric). După cei 25 de ani cât a durat studiul jumătate din maimuţele care avea acces liber la frigider erau moarte, în timp ce 80% dintre cele pe regim erau sănătoase. În plus, acestea din urmă aveau mai puţin probleme cardiace şi boli metabolice.

Care este concluzia? Că stilul de viaţă este extrem de important şi influenţează mult vârsta biologică. Unul dintre secretele unei tinereţi îndelungate, dacă nu veşnice, este un consum redus de calorii – atenţie deci la frigider! Pa lângă un regim alimentar sănătos este bine să nu fumăm şi să facem mişcare. Reguli, de altfel, pe care toţi le cunoaştem, dar nu le aplicăm chiar aşa cum trebuie.

Tinereţea fără bătrâneţe şi viaţa fără de moarte sunt încă departe de-a fi posibile; totuşi, o tinereţe care să dureze zeci de ani de zile este posibilă dacă avem grijă de noi.



Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.