Schelet de mamutMegafauna Americii de Nord ar fi putut dispărea în urma efectelor produse de căderea unui meteorit. Urme de sticlă topită descoperite într-un strat de roci sedimentare sugerează că în urmă cu 13.000 ani un impact a avut loc. Detalii, în continuare.

 

 

 

Noi dovezi pentru un impact meteoritic


Materialul a fost descoperit în Pennsylvania, SUA, ca şi în Siria şi Germania, iar pentru a atinge transformarea respectivă a fost supus la temperaturi de 1.700 - 2.200 grade Celsius, ceea ce a sugerat impactul cu un asteroid.

În urmă cu 12.900 de ani o perioadă de climă rece s-a instalat brusc, iar această răcire anormală a dus la dispariţia megafaunei nord-americane, incluzând mamuţii, leneşii uriaşi, dar şi arhaica şi răspândita cultură Clovis a primilor (sau printre primii) oameni care au ajuns în Lumea Nouă.

Analizele morfologice şi geochimice arată că materialul descoperit nu are provenienţă vulcanică sau umană, ci este similar cu tectitele aflate în alte zone de impact. Sticla topită este răspândită pe mai bine de o treime de planetă, din America de Nord şi Europa de Vest până în Orientul Mijlociu. Această răspândire sugerează că nu a avut loc un singur impact, ci mai multe, produse probabil în urma fragmentării unui asteroid sau a unei comete sub acţiunea gravitaţiei Pământului.

 



Sursa:
astrobio.net/pressrelease/4822/new-evidence-links-cosmic-impact-to-mass-extinction

Scris de: Gabriela Costache
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.