ObezOamenii devin din ce în ce mai graşi pentru că nu au voinţă şi mănâncă multe alimente cu un conţinut ridicat de zahăr şi grăsimi. Corect? De fapt, conform opiniei multor oameni de ştiinţă, greşit. Cauza ”epidemiei de obezitate” este mult mai complicată decât mâncatul în exces.

 

 

 

Mai ales dacă luăm în considerare faptul că nu doar oamenii suferă de pe urma ei - şi maimuţele devin din ce în ce mai grase.

În revista Aeon, David Berreby relatează din primele rânduri ale războiului împotriva obezităţii, dezvăluindu-i miturile şi expunând nişte fapte care îţi vor schimba modul de a gândi cu privire la grăsime:

Gândiţi-vă, de exemplu, la acest fapt tulburător, raportat în 2010 de biostatisticianul David B. Allison şi de coautorii de la Universitatea Alabama din Birmingham: în ultimii 20 de ani sau chiar mai mult, pe măsură ce americanii s-au îngrăşat, acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu maimuţele marmoset din America. Şi, de asemenea, cu macacii, cimpanzeii, maimuţele vervet şi şoarecii de laborator, precum şi cu pisicile şi câinii domestici şi cu şoarecii domestici sau sălbatici, atât în zonele rurale, cât şi în cele urbane. De fapt, cercetătorii au examinat istoricul acestor opt specii şi au descoperit că greutatea medie a fiecăreia crescuse. Maimuţele marmoset cântăreau în medie cu 9% mai mult cu fiecare deceniu care trecea. Şoarecii de laborator cu 11%. Dintr-un motiv necunoscut, cimpanzeii stau deosebit de prost: greutatea lor corporală medie a crescut cu 35% în fiecare deceniu. Allison, care auzise de o creştere în greutate inexplicabilă a animalelor de laborator, a fost totuşi surprins de constanţa rezultatelor în cazul atât de multor specii. ”Pratic orice comunitate animală întrunind criteriile noastre analizam, observam aceeaşi tendinţă de creştere”, mi-a spus acesta.

Nu este greu să ne imaginăm că oamenii care mănâncă ei înşişi mai mult le dau mai multă hrană şi animalelor lor de companie răsfăţate sau că lasă un gunoi mai plin de zahăr şi grăsime pentru pisicile de pe străzi şi pentru rozătoare. Însă aceste rezultate nu explică de ce creşterea în greutate apare şi la specii pe care oamenii nu le răsfaţă, cum ar fi animalele din laboratoare, ale căror regimuri alimentare sunt strict controlate. De fapt, vieţile animalelor de laborator sunt atât de atent urmărite şi măsurate încât cercetătorii pot exclude influenţa umană accidentală: rapoartele arată că acele animale au luat în greutate de-a lungul deceniilor fără să fi existat vreo schimbare semnificativă în regimul lor alimentar sau în activităţile acestora. Evident, dacă animalele devin mai grase odată cu noi, asta nu se poate datora pur şi simplu faptului că mănâncă mai multe batoane de Snickers şi că merg cu maşina până la serviciu în majoritatea zilelor. Dimpotrivă, tendinţa sugerează o cauză comună larg răspândită, care scapă de sub controlul fiecărui individ în parte, ceea ce contribuie la apariţia obezităţii la multe specii.

Traducere de Ana Dumitrache după this-is-not-why-you-are-fat

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.