Analize medicaleÎn continuarea seriei de articole dedicate analizelor medicale, prezentăm indicatorii de la litera E. Citiţi despre semnificaţia, valorile normale şi bolile asociate cu valorile anormale ale unor indicatori precum eritropoietina, estriolul sau estradiolul.

 

 

 

Enolaza neuro-specifică = NSE este o enzimă din citoplasma neuronilor, fiind eliberată în caz de traumatisme nervoase. Valorile normale de NSE sunt situate în intervalul 12 – 20 ng/ml, creşterea lor fiind întâlnită în special în neuroblastom, dar şi în tumori ale sistemului APUD.

Eritropoietină = un hormon secretat în mare parte de rinichi cu rol esenţial în eritropoieză. Nivelul normal de eritropietină este de 17 mU/ml la bărbat şi 19 mU/ml la femeie. Concentraţia eritropoietinei creşte fiziologic la altitudine, fiind stimulată de hipoxie. Nivelul eritropoietinei scade în insuficienţă renală cronică, cu producerea anemiei. Un alt organ capabil să secrete eritropietină este ficatul.

Estradiol = un hormon estrogen secretat de ovar (cea mai mare parte), glandele suprarenale şi placentă. Estradiolul are un rol esenţial în dezvoltarea uterului, trompelor uterine sau a glandelor suprarenale. Valoarea estradiolului la bărbaţi este de 10 – 30 pg/ml, iar la femeie concentraţia hormonului variază în funcţie ciclul menstrual de la 300 – 800 pg/ml, în timpul sarcinii poate ajunge la 19000 pg/ml şi după menopauză concentraţia estradiolului scade sub 30 pg/ml. Valori scăzute ale hormonului se întâlnesc în sindrom Turner sau hipogonadism, iar un nivel ridicat poate indica o tumoră ovariană.

Estriol = estriolul este un hormon secretat de către placentă. Dozarea estriolului este utilă în diagnosticarea anomaliilor fetale înainte de naşterea fătului. Concentraţia hormonului variază în timpul sarcinii, atât în sânge, cât şi în urină. În sânge, nivelul estriolului creşte de la 30 µg/l în săptămâna 20, la 240 µg/l în săptămâna 40. În urină nivelul estriolului creşte de la 4 mg/24h în săptămâna 20, la 20 mg/24h în săptămâna 40. Un nivel scăzut de estriol este asociat cu anomalii fetale: sindrom Down, trisomia 18 sau făt viu anencefalic.

Examen sumar de urină = urina suferă modificări fizice, chimice şi biologice în anumite afecţiuni, ceea ce poate orienta mai uşor spre un diagnostic. În examenul sumar de urină intră densitatea, pH-ul, numărul leucocitelor, nitriţi, proteine, glucoză, numărul de hematii, cilindrii, bilirubină sau flora, toate cu semnificaţie patologică în anumite intervale sau doar dacă sunt prezente (cum este glucoza sau flora microbiană, în mod normal fiind absente).



Bibliografie
Analize medicale explicate,  I. Soare

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.