Făt

De la momentul concepţiei şi până la naştere, organismul uman suferă numeroase schimbări. Pornim de la două celule (spermatozoidul şi oocitul) şi ajungem la un organism deosebit de complex, format din miliarde de celule. Iată povestea primelor 60 de zile.

În timpul dezvoltării intrauterine unele celule se multiplică foarte intens, altele sunt programate să moară (apoptoză) sau să se diferenţieze pentru a forma o structură nouă.

Iată ce se întâmplă cu noi, în primele 60 de zile.

Ziua 1: spermatozoidul întâlneşte ovulul pe care îl fertilizează, formând zigotul.

Ziua 2-3: apar primele diviziuni celulare şi zigotul este transportat spre endometru pentru a fi implantat. Endometrul este stratul mucos care căptuşeşte peretele intern al uterului.

Ziua 12: zigotul este implantat în endometrul uterului.

Ziua 13-15: apar vilozităţile primare şi linia primitivă după care se va dezvolta embrionul. După două săptămâni de sarcină, embrionul ajunge la o lungime de 0,2 mm.


Ziua 17-19: se formează primele vase de sânge, iar embrionul continuă să se dezvolte intens pentru a forma structurile organismului. 

Ziua 21: se formează placa şi cutele neurale care se vor diferenţia în sistemul nervos, apare un tub cardiac, iar embrionul se curbează – apare flexura cefalică. La sfârşitul celei de-a treia săptămâni de sarcină, embrionul măsoară între 1,5 şi 2,5 mm lungime.

Ziua 23: este momentul în care celulele din „inima” embrionului încep să funcţioneze.

Ziua 26: celulele stem ale embrionului încep să se diferenţieze pentru a forma viitoarele organe sexuale, iar pe extremitatea cefalică apar două proeminenţe (vezicule) ce vor forma globii oculari ai fătului.


Ziua 27-30: pe feţele laterale ale embrionului apar doi muguri de celule. Aceşti doi muguri se vor multiplica şi diferenţia pentru a forma membrele superioare. După o lună de sarcină, embrionul ajunge la aproximativ 6 mm lungime.

Ziua 28-32: deşi celulele inimii şi-au început activitatea de o săptămână, abia acum se vor diferenţia pentru a forma inima – începe formarea celor patru camere ale cordului. Tot în această perioadă, pe feţele laterale ale embrionului apar doi muguri ce se vor diferenţia formând membrele inferioare ale fătului.

Ziua 35: se formează prima ansă intestinală, iar tubul cefalic se segmentează pentru a forma encefalul şi măduva spinării.

Ziua 38: apare paleta mâinii, dar fără degete, şanţul nazal şi două vezicule ce vor forma cristalinul globilor oculari.

Ziua 42: apare paleta piciorului, la fel, fără degete. În această perioadă se dezvoltă două proeminențe ce vor forma lobul urechii.

Ziua 44: se formează sistemul venos şi apar melanocitele ce vor migra în epidermă. La nivelul mâinii şi a piciorului devin evidente proeminențele degetelor.

Ziua 48: începe procesul de osificare, sunt formate laminele dentare (unde vor creşte dinţii), apar unghiile şi primii foliculi piloşi.

Ziua 53: trunchiul se alungeşte şi se îndreaptă, iar membrele superioare se flexează formând viitoarea articulaţie a cotului.

Ziua 54: mâinile şi picioarele se răsucesc spre interior şi se apropie de linia mediană. Se vor dezvolta în această poziţie până la naştere, deoarece uterul este un spaţiu limitat.

Ziua 56: pleoapele şi pavilionul urechii sunt mai dezvoltate şi vizibile.

Ziua 60: la două luni de sarcină embrionul are un aspect uman – capul este rotunjit, se observă relieful feţei, iar membrele superioare şi inferioare au aspectul caracteristic. În luna a doua de sarcină, embrionul măsoară aproape 3 cm şi cântăreşte aproximativ 4 grame.

 

În cele nouă luni pe care le petrece în uterul mamei sale, copilul nu are posibilitatea de a lua direct contact cu aerul şi nici nu se poate hrăni ca un copil nou-născut. Dar fătul nu poate trăi nici fără hrană, nici fără oxigen. Cum face totuşi să-şi asigure elementele necesare subzistenţei şi dezvoltării? Citește: Cum respiră şi se hrăneşte fătul




Bibliografie
embryology.med.unsw.edu.au/wwwhuman/Stages/CStages.htm
en.wikipedia.org/wiki/Embryogenesis

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.