La începutul lunii august au apărut informaţii în presă despre doparea în masă a atleţilor. Conform acestor informaţii, o treime dintre atleţii de cursă lungă care au câştigat medalii la competiţii mondiale ori olimpice din 2001 până în 2012 e posibil să fi trişat, dopându-se cu cu substanţe care le-au crescut performanțele ori au apelat la "dopajul cu sânge".
- Detalii
- Scris de: Greg Haff
Este o teamă cumva firească a omului modern de efectele radiaţiei asupra sănătăţii sale, întrucât tehnologia modernă ne-a pus în preajmă (rutere Wi-fi, staţii de emisie-recepţie ale companiilor de telefonie mobilă) ori în propriul buzunar (telefoane mobile) surse de radiaţii. Dar care sunt cele mai periculoase surse de radiaţii din preajma noastră? Cât de nocivă este radiaţia telefonului mobil? Dar a ruterului Wi-fi, care se găseşte acum în nenumărate case?
- Detalii
- Scris de: Maddie Stone
Atracţia gravitaţională este o constantă pentru toate organismele de pe Pământ. Aceasta acţionează asupra fiecărui aspect al fiziologiei, comportamentului şi dezvoltării; indiferent de ce eşti, ai evoluat într-un mediu în care gravitaţia ne ţine pe sol. Dar ce se întâmplă dacă eşti luat din mediul familiar şi plasat într-unul în afara experienţei tale evolutive?
- Detalii
- Scris de: Anna-Lisa Paul şi Robert Ferl
Celula eucariotă. Organite celulare: (1) nucleol (2) nucleu (3) ribozomi (4) vezicule, (5) reticul endoplasmatic rugos, (6) aparatul Golgi, (7) citoschelet, (8) reticul endoplasmatic neted, (9) mitocondrie, (10) vacuole, (11) citoplasmă, (12) lizozom, (13) centriol.
Transcripţia este un proces vital care are loc la nivel celular. Prin intermediul său "instrucţiunile" de funcţionare ale organismelor vii codificate în cadrul ADN-ului sunt utilizate pentru a produce o copie complementară de ARN. În continuare, un articol pe această temă.
- Detalii
- Scris de: T. Ov.
Părţile componente ale celulei
În acest articol vă propunem o scurtă prezentare video a principalelor părţi componente ale celulei şi rolului funcţional al acestora. Veţi afla despre sinteza proteinelor, transportul lor la nivel celular, dar şi cum se produce energie în interiorul mitocondriilor şi cloroplastelor.
- Detalii
- Scris de: T. Ov.
Mulţi dintre noi au simţit că le este frig înainte de o criză febrilă. Frisoanele, cum se numeşte acea succesiune de tremurături convulsive și ritmice, însoțită de o senzație puternică de frig, care se manifestă de obicei înainte de o criză febrilă sau în timpul unei boli febrile, reprezintă cumva un paradox. Deşi temperatura corpului creşte, simţim senzaţia de frig? Cum e posibil aşa ceva?
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
Cele mai multe femei şi un procent mic de bărbaţi au celulită, de regulă pe pulpele picioarelor, fund şi braţe. Celulita - sau lipodistrofia ginoidă, cum este denumită în medicină - este cauzată de alterarea stratului de grăsime de sub piele, denumit grăsime subcutanată. Celulita poate fi tare, moale şi edematoasă (sub formă de umflături).
- Detalii
- Scris de: Rodney Sinclair
Pielea reprezintă cel mai mare organ al corpului omenesc, măsurând aproape 7 metri pătraţi. Deşi subiectul poate părea unul anost, sunt multe lucruri neştiute despre aceasta. Pe parcursul a trei articole veţi putea citi despre structura pielii, acarieni, ultraviolete şi cancer, despre cât de bune sunt şampoanele pentru piele şi păr etc.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
Două dintre problemele pe care toţi le avem la vârste diferite: acneea şi ridurile. De ce apar acestea şi cum le putem controla? Citiţi acest articol pentru a afla metodele de eliminare a ridurilor - dacă acestea există. De asemenea, aflaţi dacă modul de alimentaţie afectează numărul de coşuri de pe faţa adolescenţilor.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
Temperatura normală a organismului uman este de aproximativ 370 Celsius. Dar ce se întâmplă atunci când facem sport? Cum controlează organismul căldura în exces produsă de muşchi? Pentru a afla acest lucru, modul în care este produs mirosul specific fiecărui om ori cum funcţionează un antiperspirant, citiţi articolul de faţă.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
Ideea de a îngheţa oameni, pentru a-i decongela mai târziu în perfectă stare, este una care a făcut carieră în domeniul ştiinţifico-fantastic. Deşi inducerea hibernării prin îngheţare este departe de punerea practică, putem totuşi îngheţa şi stoca celule, ţesuturi şi organe - iar aceasta reprezintă o realizare medicală şi ştiinţifică de o extraordinară importanţă.
- Detalii
- Scris de: Matthew Gibson
Fermierii care deţin culturi rezistente la erbicide, precum cele de porumb sau soia, s-ar putea identifica, în viitorul apropiat, cu personajul Audrey Jr. din filmul Little Shop of Horrors. În filmul respectiv, asistentul unui florist cultivă o plantă pe care o denumește Audrey Jr., fiind îndrăgostit de colega sa cu același nume. Planta nu este una banală, ci una care necesită sânge pentru a crește, ajungându-se la catastrofe și pierderi de vieți umane.
- Detalii
- Scris de: Joe Schwarcz
Întâi de toate trebuie menţionat că mass-media mileniului trei, cu foarte puţine excepţii, este dominată de superficialitate, tendinţa aproape maladivă de a transforma orice nimic în "breaking news", lipsă de autocontrol şi autocenzură (în sensul de limitare a prostiilor propagate non-stop). Pe acest fond, ştirile "senzaţionaliste" despre "alimente minune" ori alimente "apocaliptice", la care trebuie renunţat în regim de urgenţă, pentru că sunt nocive ori chiar letale, abundă.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
Alergiile sunt din ce în ce mai prezente în lumea modernă. Febra fânului şi eczemele s-au triplat în ultimii 30 de ani. Dar alergiile reprezintă un subiect de îngrijorare şi confuzie, în acelaşi timp. Deşi 40% din populaţie crede că are alergie la hrană, doar 1-5% din cazuri sunt adevărate. În fapt, doctorii specializaţi în alergii afirmă că cele mai multe din consultaţiile oferite pacienţilor reprezintă încercări de a infirma opinia acestora despre presupuse alergii de care suferă.
- Detalii
- Scris de: Sally Bloomfield
Nu se poate să nu fi auzit că dulciurile (ori alte produse bogate în zahăr) pot cauza diabetul. Este posibil să şi crezi asta. Dar este vorba doar de un mit, ca multe altele din domeniile alimentaţiei şi sănătăţii. Nu, dulciurile nu provoacă diabetul. Dacă ar fi aşa, lucrurile ar fi mai simple decât în realitate. Aşadar, simplu fapt de a mânca dulciuri ori alte alimente bogate în zahăr nu duce la apariţia diabetului. În fapt, diabetul apare atunci când ceva se întâmplă în organismul tău, iar acesta nu mai poate transforma hrana în energie.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.